Jižní Morava je dozajista destinací, kterou byste si měli vybrat, pokud se rozhodnete cestovat v České republice za vínem. Oblast, která v oválném tvaru zahrnuje města a vesnice na přibližném půdorysu Znojmo, Brno, Hodonín, Břeclav, je fascinující nejen tímto úžasným nápojem, nýbrž i atmosférou, okouzlující krajinou a svérázným folklorem. Hektary vinic, tisíce sklípků a nespočet vinařů vás okouzlí natolik, že se do tohoto kraje budete jistě rádi vracet.
Košt
U malých i větších vinařů lze objednat řízenou degustaci, tzv. košt. Ten probíhá většinou přímo ve sklepě, v němž se teplota vzduchu pohybuje kolem 10 stupňů Celsia. Jeho majitel vás zasvětí do problematiky pěstování hroznů, výroby vína, jeho skladování. Poznáte nejrůznější odrůdy vín, a především zjistíte, jak chutnají. Ochutnáte totiž celou degustační řadu, která povětšinou začíná suchými bílými víny, přes vína s vyšším obsahem cukru, rosé, červená, až po již opravdu sladká vína slámová nebo ledová. Záleží na možnostech a produkci vinaře, co všechno ochutnáte, stejně tak záleží na jeho osobnosti, jak příjemně se ve sklepě budete cítit. Vždy je proto lepší jet takzvaně na jistotu, na doporučení, a ne na náhodu. Cena degustace je závislá na velikosti skupiny, podávaném občerstvení a každém vinaři, pohybuje se ale nejčastěji v rozmezí 250 až 600 Kč.
Otevřené sklepy
Stále oblíbenější jsou u turistů celodenní akce, tzv. otevřené sklepy. Zákazník si zakoupí vstupenku (většinou se cena pohybuje kolem 700 Kč), dostane na krk zavěšenou skleničku, mapu pořádající vesnice se zúčastněnými sklípky a může vyrazit. V každém sklepě, který v rámci akce navštíví, ochutnává, co je mu nabízeno, může si dělat poznámky o tom, co mu nejvíce chutnalo. Takové poznámky se mu budou hodit zejména druhý den, když se zakupují vína, která účastníkovi nejvíce chutnala a rozpomínání bývá někdy hodně obtížné. Často se dá natrefit dokonce na otevřené cyklosklepy, kdy se od jednoho vinařství k druhému turisti přesouvají na kole. Pořadatelé také většinou zajistí doprovodný program. Na návsi tak může hrát cimbálovka, zakusíte tradiční gastronomii či se můžete zúčastnit soutěží v tradičních disciplínách, jako je například loupání dýňových semen, nasátí z koštýře atp.